Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

Defibrilatorji – AED Ilirska Bistrica

Mreža lokacij defibrilatorjev v občini Ilirska Bistrica.

AED mreža je še v obdelavi. Vse lokacije še niso preverjene in dodelane – manjkajo še nekatere slike lokacij aparatov. Lokacije AED-jev si lahko ogledate na spletnem brskalniku Google z vnosom AED ILIRSKA BISTRICA.

Vsi, ki bi želeli pomagati pri izdelavi mreže ali imate predlog lahko pišite na www.zdib.si na elektronski naslov informacije@zdib.si

Kaj je AED? AED je varna in enostavna naprava!

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.

Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

Pomni! AED je popolnoma in varna naprava, ki jo lahko uporablja vsakdo! Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita

PRVI POSREDOVALCI VSE POMEMBNEJŠI ČLEN PRI REŠEVANJU ŽIVLJENJ.

V trenutku, ko dispečerji na številko 112 dobijo klic na pomoč zaradi srčnega zastoja, zadušitve ali hude krvavitve, poleg profesionalnih reševalcev aktivirajo tudi prve posredovalce.

Ko zastane srce so minute tiste, ki odločajo o življenju in smrti. Tako kot po razvitem svetu in drugih krajih Slovenije, se v zadnjem letu tudi v naši občini v borbo za življenje, skupaj z ekipami NMP, podajajo prvi posredovalci.

Prvi posredovalci so posebej usposobljeni laiki, ki jih po naročilu zdravnika aktivira regijski center za obveščanje. Ne nadomeščajo zdravnika oz. ekipe NMP, vendar z njimi sodelujejo, zaradi svoje številčnosti in razpršenosti pa pomembno vplivajo na preživetje. Njihova pomoč je smiselna in načrtovana izključno pri tistih stanjih, kjer bolnik prihoda reševalcev nekaj minut kasneje zelo verjetno ne bi dočakal.

Tečaje za prve posredovalce, po programu Sveta za reanimacijo Slovenskega združenja za urgentno medicino, v Ilirski Bistrici izvajajo zaposleni iz ZD Ilirska Bistrica.

Prvi posredovalci

V občini Ilirska Bistrica je usposobljenih že veliko prvih posredovalcev, ki v odročnih vaseh prinašajo večje možnosti za preživetje nenadno zbolelih ali poškodovanih ljudi.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe nujne medicinske pomoči in je vključen v sistem t. i. tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

Da bi zagotovili boljše možnosti za preživetje ljudi v oddaljenih vaseh naše občine smo v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica ob sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in Območnim združenjem Rdečega križa Ilirska Bistrica pristopili k vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev.

Prvi posredovalci pridobijo potrebna znanja in veščine na deset urnem tečaju, ki  zajema nekaj teoretičnih predavanj in veliko praktičnih vaj.  V dveh dneh osvojijo nova znanja o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED, ukrepanja pri hudi krvavitvi ter pri srčni in možganski kapi. Tečaj se zaključi s pisnim in praktičnim preverjanjem znanja. Po uspešno  opravljenem usposabljanju prejmejo prvi posredovalci potrdila oziroma licence, ki veljajo eno leto. Po enem letu opravijo krajši obnovitveni tečaj, s katerim vsako leto osvežijo svoje znanje in veščine.