Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

Patronažna služba in zdravstvena nega na domu

Patronažno zdravstveno nego v ZD Ilirska Bistrica izvajamo diplomirane medicinske sestre in srednje medicinske sestre – babice:

 • SIMČIČ Mateja, dipl.m.s.
 • JAGODNIK Jana, dipl.m.s.
 • INTIHAR Linda, dipl.m.s.
 • FATUR Anica, dipl.m.s.
 • SLAVEC Vida, dipl.m.s.
 • BENIGAR Janja, dipl.m.s.
 • BUBNIČ Julijana, srednja med. sestra – babica
 • VALENČIĆ Dolores, srednja med. sestra – babica
xx

Informacije

PODROČJA DELA PATRONAŽNE ZDRAVSTVENE NEGE:

 • Zdravstveno – socialna obravnava posameznika, družine in skupnosti,
 • zdravstvena nega otročnice in novorojenčka na domu,
 • zdravstvena nega bolnika na domu,
 • preventivne patronažne obiske vsaka patronažna medicinska sestra načrtuje v okviru zdravstvene zakonodaje in Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kurativne patronažne obiske pa izvajamo po naročilu zdravnika. Vsaka patronažna medicinska sestra izvaja patronažne obiske na dogovorjenem območju naše občine.

Patronažni obisk pri otročnici in novorojenčku po prihodu iz porodnišnice opravimo v prvih štiriindvajsetih urah po prihodu iz porodnišnice. O prihodu iz porodnišnice nas obvestite po telefonu ali pustite v zdravstvenem domu obvestilo: “Prijava poroda”.

Patronažne medicinske sestre imamo delovni čas od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00 ure.

Ob sobotah, nedeljah in praznikih opravi dogovorjene nujne storitve patronažne zdravstvene nege po naročilu zdravnika patronažna medicinska sestra po razporedu. Ob prihodu otročnice z novorojenčkom domov pred prazniki in vikendom do 10 ure, se odda obvestilo “Prijava poroda” na Urgenci.

Patronažne medicinske sestre smo dosegljive od ponedeljka do petka med 7.00 in 8.00 uro in med 14.00 in 15.00 uro v pisarni patronažne službe – pritličje starega dela  zdravstvenega doma, levo.

V tem času nas lahko pokličete tudi po telefonu: 05/7112131 ali 031-715-417. Po dogovoru z varovanci, ki jih redno obiskujemo smo dosegljive tudi na svoje osebne mobitele.

Patronažno varstvo obsega tri delovna področja in sicer:

 1. Zdravstveno-socialna obravnava posameznika in družine.  Obiski vključujejo svetovanje, pogovor, navodila, skrb za zdravje……Te obiske lahko opravi patronažna sestra samostojno- brez naročila zdravnika.
 2. Zdravstvena obravnava nosečnice, otročnice, novorojenčka in dojenčka na domu. Vsem nosečnicam v zadnjem tromesečju pripada obisk patronažna sestre. Zaradi varovanja osebnih podatkov nimamo dostopa do seznama le-teh. Če nosečnice želite, da vas obiščemo na domu nas pokličite da se dogovorimo o terminu obiska.
 3. Zdravstvena nega bolnika na domu (preveze, injekcije, odvzemi krvi…..) se izvaja izključno po naročilu zdravnika, v skladu s kompetencami patronažne medicinske sestre

Patronažne medicinske sestre obiskujemo rizične skupine prebivalcev, pri katerih opravljamo tako preventivno dejavnost, kot zdravstveno nego bolnika na domu.

 

Preventivni patronažni obiski

V tem sklopu obiskujemo:

 • nosečnice, dojenčke in otročnice, otroke v drugem in tretjem letu starosti, slepe in slabovidne z motnjami v razvoju v starosti od 7 do 25 let, ki so v domači oskrbi in se ne šolajo,
 • ženske, ki se po treh letih ne odzovejo na preventivni ginekološki pregled,
 • kronično bolne osebe in težke invalide,
 • starostnike nad 65 let, ki so osameli in socialno ogroženi,
 • osebe, ki so v programu SVIT pozitivne in se po opomnikih ne odzovejo na ustrezne preiskave.

Do preventivnega obiska v programu SVIT imajo pravico tudi invalidne osebe, kronični bolniki ter socialno depriviligirane osebe.

Preventivne patronažne obiske izvajamo po predvidenem letnem planu, v primeru potrebe po prednostni obravnavi pa tudi po naročilu.

 

Obiski zdravstvene nege bolnika na domu

V primeru, da pacient zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more priti v ambulanto ter v primerih, ko se s tem lahko nadomesti bolnišnično zdravljenje, sme osebni zdravnik odrediti zdravljenje ali zdravstveno nego na domu.

Obiski patronažne medicinske sestre takrat zajemajo vse zdravstvene storitve določene z delovnim nalogom osebnega zdravnika po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 

Kdaj pokličemo patronažno medicinsko sestro?

Starši naj ob odpustu novorojenčka iz porodnišnice sami obvestijo patronažno medicinsko sestro ( prinesejo zeleni karton – Obvestilo o porodu, lahko pa pokličejo na tel. 05 711 21 31 kjer pustijo vse potrebne podatke za obisk patronažne medicinske sestre ). Novorojenčka in otročnico obiščemo v roku 24 ur po odpustu iz porodnišnice.

Pacienti iz rizične skupine prebivalstva naj vedno, ko začutijo pred sabo za njih nerešljiv zdravstveno socialni problem, brez strahu pokličejo svojo patronažno medicinsko sestro, ki bo poskušala strokovno reševati problematiko in tudi pri ustreznih službah posredovati.

V primeru, ko osebni zdravnik izda delovni nalog, naročilo za izvedbo storitve patronažni medicinski sestri pošlje ambulanta, pa klic s strani pacienta za to storitev ni potreben.

Oddaj pohvalo ali pritožbo

S kratkim spletnim vprašalnikom lahko ocenite, kako ste zadovoljni z vašo zdravstveno obravnavo.

Kaj želite oddati

Naprej Naprej

Izbira osebnega zdravnika in zobozdravnika

Oglejte si podatke o možnosti izbire osebnega zdravnika in zobozdravnika. Preberi več

Čakalne dobe

Objavljene čakalne dobe prikazujejo okvirno stanje čakanja na storitev. Preglej naše čakalne dobe Preglej nacionalne čakalne dobe

Pogosta vprašanja

Poiščite odgovore na najpogostejša vprašanja, ki nam jih uporabniki zastavljate. Preglej vsa pogosta vprašanja