Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

ŽIVLJENJSKI SLOG / ZDRAVO ŽIVIM
Udeleženci pridobijo informacije o pomenu zdravega življenjskega sloga (zdrave prehrane, telesne dejavnosti, nekajenja, opuščanje tveganega/škodljivega pitja alkohola, obvladovanja stresa, spanja ipd.) za ohranjanje in krepitev zdravja, preprečevanje nastanka kroničnih bolezni oziroma za kakovostnejše življenje s kronično boleznijo. Prav tako pridobijo motivacijo in podporo za spremembo vedenja, povezanega z zdravjem.

https://nijz.si/publikacije/kako-skrbimo-za-zdravje/

ZDRAVO ŽIVIM – predstavitev


  DEJAVNIKI TVEGANJA  (ZVIŠAN KRVNI TLAK, ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI, ZVIŠAN KRVNI SLADKOR)
Udeleženci pridobijo informacije o bioloških dejavnikih tveganja (zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi, zvišan krvni sladkor), o njihovem vplivu na nastanek kroničnih bolezni in o njihovi povezanosti z življenjskim slogom.

https://zivziv.si/dejavniki-tveganja/

DEJAVNIKI TVEGANJA-ZVIŠAN KRVNI TLAK-KRVNI SLADKOR-MAŠČOBE V KRVI – predstavitev


TEHNIKE SPROŠČANJA
Udeleženci spoznajo osnovne značilnosti sproščanja in preizkusijo tri različne tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacijo pomirjujočega kraja), spoznajo njihove prednosti ter dobijo priporočila, da jih lahko izvajajo tudi sami doma. https://www.skupajzazdravje.si/dusevno-zdravje/sproscanje/

TEHNIKE SPROŠČANJA-STRES-DEPRESIJA-TESNOBA – predstavitev


 ZDRAVO JEM
Udeleženci pridobijo najpomembnejša znanja o zdravi prehrani in njenem pomenu za zdravje ter veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje (kako izbrati zdrava živila v pestri ponudbi na trgovskih policah, kako sestaviti zdrav jedilnik na enostaven način, zdravo prehranjevanje v različnih življenjskih situacijah ipd.). Izvajalec delavnice  udeležencem prav tako nudi strokovno podporo in pomoč pri spreminjanju nezdravih prehranjevalnih navad
Časovni obseg: 4 tedenska srečanja v skupini.

https://prehrana.si/clanek/429-lahko-jem-zdrave-prigrizke

ZDRAVO JEM – predstavitev


GIBAM SE
Udeleženci pridobijo poglobljeno oceno lastne telesne pripravljenosti ter postopno po individualnem programu povečujejo količino telesne dejavnosti in spreminjajo gibalne navade. Udeleženci pridobijo znanja in veščine za samostojno izvajanje telesne vadbe ter na podlagi meritev dobijo informacije o lastnem napredku v telesni dejavnosti, gibalnih navadah in telesni pripravljenosti.  Udeleženec skupaj s strokovnjakom naredita dolgoročni načrt.
Časovni obseg: 14 tedenskih srečanj v skupini https://www.ezdravje.com/srce-in-zilje/za-zdravo-srce/gibanje-za-zdravje/

GIBAM SE – predstavitev


  ZDRAVO HUJŠANJE
Udeleženci prejmejo strokovno podporo in pomoč pri zdravem hujšanju ter znanja in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter psihološko podporo v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga.

Časovni obseg: 15 skupinskih srečanj, ki trajajo od 90 do 120 minut in 16 srečanj telesne vadbe, ki trajajo po 60 minut. https://nijz.si/moje-okolje/varnost-zivil/nekaj-dejstev-o-prehranskih-dopolnilih-za-hujsanje/ 

ZDRAVO HUJŠANJE – predstavitev


SKUPINSKO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA
To je strokovno voden program opuščanja kajenja. Udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja. https://nijz.si/publikacije/kajenje-skoduje-vasemu-zdravju/

INDIVIDUALNO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA
To je strokovno voden program opuščanja kajenja. Udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja.
Individualno svetovanje je namenjeno tistim osebam, ki jim ne ustreza skupinsko svetovanje.

OPUŠČANJE KAJENJA – predstavitev


TVEGANO IN ŠKODLJIVO PITJE ALKOHOLA
To je strokovno voden program o zaveščanju glede pitja alkohola. Udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč.
Individualno svetovanje je namenjeno tistim osebam, ki jim ne ustreza skupinsko svetovanje. https://nijz.si/zivljenjski-slog/alkohol/skupaj-za-odgovoren-odnos-do-pitja-alkohola-v-sloveniji/

ŠKODLJIVO PITJE ALKOHOLA – predstavitev