Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

DUŠEVNO ZDRAVJE KOT DEL NAŠEGA ZDRAVJA

V okviru ZVC Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica poteka program delavnic za vse ki želite pridobiti boljši vpogled v zdrav življenjski slog.

Del našega zdravja je tudi duševno zdravje, kjer je pomembno da spoznavamo sebe in način kako smo v odnosih z drugimi.
Duševno zdravje vpliva na to kako razmišljamo, se počutimo in se vedemo v življenju. Duševno zdravje je povezano s tem kako se soočamo s stresom, ki je postal del našega modernega življenja. Vpliva na način kako se soočamo z izzivi in težavami v vsakdanjem življenju.

Vsak od nas v določenem življenjskem obdobju naleti na hujše težave, kjer je pomembno, da imamo dovolj podpore, osebnostne čvrstosti in strategij, da zmoremo te situacije reševati.
Duševno zdravje se povezuje s tem, da smo v življenju na splošno zadovoljni. Vključuje način kako se počutimo tekom dneva, na kakšen način se doživljamo in kako kvalitetni so naši odnosi z drugimi.

Na delavnicah za izboljšanje duševnega zdravja želimo, da:

  • Se izboljša vaše splošno zadovoljstvo v življenju;
  • Izboljšate možnosti za soočanje s stresom v življenju;
  • se naučite dati podporo sebi ter jo poiskati pri drugih;
  • Imate občutek, da je vaše življenje smiselno in so dejavnosti ki jih počnete v skladu z vašimi namerami, cilji, hrepenenji, interesi, željami…
  • se bolj spoznate, naučite zavedanja sebe in pridobite nove možnosti prilagajanja spremembam v svojem življenju.

Tematsko so psihoedukativne delavnice razdeljene na tri sklope po štiri srečanja:

  1. Spoprijemanje s stresom
  2. Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
  3. Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Kako potekajo delavnice? Posamezna delavnica traja en mesec in obsega štiri tedenska srečanja v skupini, ki okvirno trajajo eno uro. V skupini je od 4- 8 udeležencev. Vsebina delavnic je zaupna, prav tako udeležba na delavnicah. Vsak posameznik sodeluje v tolikšni meri kot to želi. Poleg tega se lahko dodatno prijavite na individualne pogovore z izvajalcem delavnice kot podpora pri osebnostni rasti.

Kaj potrebujete za udeležbo na delavnici? Pisalo, očala, če jih uporabljate pri branju, in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na prvem srečanju boste prejeli brezplačen priročnik, v katerem so glavne vsebine delavnice, in ga boste ves čas uporabljali tudi kot delovni zvezek.

Kdaj potekajo?
Vsak sklop delavnic poteka 4x po 90 min. Potekajo ob torkih ali po dogovoru.
Kako se lahko vključite v delavnico? Pišite nam na e-naslov: tamara.povh@zdib.si ali pokličite na tel. št. 05/711 21 55 vsak torek od 10:00 -18:00 ure.

PSIHOLOŠKA POMOČ V EPIDEMIJI COVID-19
V duševni stiski pri spoprijemanju in premagovanju ovir, ki so spremenile potek življenja posameznika in družine zaradi pojava korona virusa, se lahko obrnete na psihološko pomoč v okviru Zdravstveno vzgojnega centra ZD Il. Bistrica. Za pogovor, razbremenitev in podporo vam je na voljo psihologinja Tamara Povh, dipl.psih.,  vsak TOREK med 10.00 in 12.00 uro na tel. 031 890 205.