Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

SVETOVNI DAN USTNEGA ZDRAVJA -20.marec 2023

Preglej vse dodogke

Začetek: 20. 03. 2023

Konec: 30. 04. 2023

    

https://nijz.si/zivljenjski-slog/ustno-zdravje/svetovni-dan-ustnega-zdravja-pamet-v-roke-za-usta-in-zobe/

USTNO ZDRAVJE IN LIKOVNA UMETNOST

Zobozdravnica šolske zobne ambulante ZD Il. Bistrica Anja Povalec dr. dent. med. je prišla na idejo, da bi zobno čakalnico na prijazen način približala pacientom. Za prvi korak si je zamislila, da bi se stene čakalnice polepšale in postale na oko bolj prijetne. K sodelovanju je povabila profesorico Damjano Benigar Kaluža in učence OŠ Antona Žnideršiča. Skupaj sta prišli na idejo, da bi izvedli likovno delavnico, ki bi bila namenjena tako preventivi zob, vključevala pa bi tudi elemente gibanja, ki so povezani s premagovanjem strahu in v pomoč mladim pacientom, ko čakajo pred ordinacijo.

Delavnica se bo izvedla v sodelovanju z JSKD Ilirska Bistrica in NIJZ v okviru svetovnega dne ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20. marca. Dr. Povalec meni, da je ustno zdravje neločljiv del splošnega zdravja in je ključni dejavnik kakovostnega življenja, zato je prav, da se vsi skupaj zavedamo njegovega pomena. V likovni umetnosti pa vidi primerno metodo in sredstvo, ki spodbuja komunikacijo za otrokov zdrav razvoj, saj pomaga razumeti otrokovo razmišljanje, čustva in njegov notranji svet.

Likovna delavnica bo sestavljena iz treh delov. V prvem delu bo Nataša Jenko, dipl. m. s. s specialnimi znanji iz zobozdravstvene vzgoje in preventive, učencem predstavila pomen ustnega zdravja in ključno vlogo lastne skrbi zanj.

V drugem delu se bodo učenci seznanili s tehnikami sproščanja in dihanja, ki so ključnega pomena v trenutkih, ko je človeka strah. Ponavadi se strah pojavi pred vrati zobozdravstvene ordinacije. V nadaljevanju pa se bodo učenci likovno izražali in ustvarjali motive povezane z ustnim zdravjem. Obe delavnici bo izvajala Damjana Benigar Kaluža.

Izbrani likovni izdelki bodo razstavljeni v čakalnici zobne ambulante  ZD Ilirska Bistrica in bodo predstavljali galerijo slik namenjeno ozaveščanju ustnega zdravja.