Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

OB SVETOVNEM DNEVU USTNEGA ZDRAVJA

24. 04. 2023

 

 

OB SVETOVNEM DNEVU USTNEGA ZDRAVJA (galerija in razstava)

Zobozdravnica šolske zobne ambulante Anja Povalec, dr. dent. med. je s sodelavci prišla na idejo, da bi zobno čakalnico na prijazen način približali pacientom, zato so k sodelovanju povabili učence 5.a razreda OŠ Antona Žnideršiča in njihovo učiteljico Damjano Benigar Kaluža, prof. raz. pouka.

Projekt »Zdrav nasmeh« se je izvedel v sodelovanju z NIJZ RS in JSKD Il. Bistrica v okviru svetovnega dne ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20. marca. Na ta dan se je začel projekt odvijati na šoli, ko sta zobozdravnica Anja Povalec in preventivna sestra Nataša Jenko otrokom razložili nekaj osnovnih stvari o zobeh, ustni votlini in o skrbi za ustno zdravje. Dr. Povalec je poudarila slogan NIJZ-ja, da je ustno zdravje neločljiv del splošnega zdravja in je ključni dejavnik kakovostnega življenja, zato je prav, da se vsi skupaj zavedamo njegovega pomena že od najmlajših let dalje.

Temu je sledilo likovno in literarno izražanje ter razredna ura, ki je bila namenjena pogovoru o strahu, ki ga otroci (in odrasli) čutimo v zobozdravstveni čakalnici. Izkazalo se je, da je likovna umetnosti primerna metoda in sredstvo, ki spodbuja komunikacijo za otrokov zdrav razvoj, saj pomaga razumeti otrokovo razmišljanje, čustva in njegov notranji svet. Čeprav sta likovna umetnost in zobozdravstvena stroka na videz dve povsem različni področji, imata v resnici veliko skupnega. Otroci lahko s pomočjo risanja in slikanja dobijo realističen pogled na svoje zobe in ustno votlino, kar jim pomaga graditi pozitiven odnos do ustne higiene. V skupnosti zobozdravstvenih strokovnjakov in pediatrov se vedno bolj zavedajo pomena vključevanja likovne umetnosti pri poučevanju otrok, ne samo o ustni higieni ampak tudi kot pozitiven učinek na otrokovo znanje in razumevanje sebe in sveta.

Zaključek projekta je bil 19. aprila 2023 v zobozdravstveni ambulanti ZD Il. Bistrica z otvoritvijo galerije in razstave, ki so jo pripravili učenci in organizatorji projekta. Učenci so poleg razstavljenih slik predstavili tudi svoje literarne izdelke, ki so nastali v času tega projekta. Galerija slik, obiskovalce osvešča o pomenu ustnega zdravja in jih spodbuja k redni ustni higieni. Organizacijski odbor se zahvaljuje vsem obiskovalcem, kot tudi vsem, ki so prispevali darilca za otroke in pripravili pogostitev.