Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

OTVORITEV PRIZIDKA K ZDRAVSTVENEMU DOMU

20. 12. 2022

NOVO RAZVOJNO OBDOBJE ZA ZDRAVSTVENI DOM ILIRSKA BISTRICA

Del zdravstvenih storitev zaživelo v novem prizidku zdravstvenega doma

Čeprav je bil dan odprtih vrat novih prostorov Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica izpeljan že veliko prej, pa smo s selitvijo dejavnosti morali počakati do popolnega zaključka vseh del v novi stavbi. Ko je bilo vse nared in pripravljeno na nemoten potek dela, smo zaposleni Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica s pomočjo selitvenega servisa v prvih dneh decembra v novo delovno okolje uspešno preselili predvidene dejavnosti.

Bolj svetlo, zračno  in varno delovno okolje so tako pridobile ambulante družinske medicine in referenčne ambulante, ki zajemajo celotno pritličje in prvo nadstropje, informacije, ki se nahajajo v osrednji avli prizidka v pritličju nasproti glavnega vhoda ter laboratorij in fizioterapija, ki sta locirana v kleti prizidka.

Obiskovalcem ZD so veliko bolj prijazni tudi hodniki in čakalnice, ki omogočajo dovolj prostora za vzdrževanje varne razdalje med pacienti. Čakalnice so opremljene z ekrani, na katerih se prikazujejo informativne in v bodoče tudi poučne vsebine.

V pritličje prizidka se bo v kratkem preselila tudi Covid ambulanta oziroma izolacija, torej ambulanta za odvzem brisov za Covid ter za pregled okuženih ter potencialno kužnih pacientov. Na ta način bodo pregledi bistveno bolj prijazni do pacientov, kot so bili v začasno postavljeni mobilni enoti.

Otvoritev je bila prazničnemu decembru primerno svečana. Dogodek je otvoril direktor ZDIB Boštjan Plešec, ki je v nagovoru povedal, da je ZD s selitvijo dela dejavnosti pridobil nove prostore in s tem omogočil razvoj novih aktivnosti. Napovedal je obnovo stare stavbe ter krepitev specialističnih dejavnosti v občini. Podporo k predvidenim projektom je obljubil tudi novi župan občine Ilirska Bistrica gospod Gregor Kovačič. Spomnil je, da je že prejšnji župan Emil Rojc začel s pomembnim korakom k urejanju zdravstva v občini in da bo tudi sam prisluhnil željam in potrebam, ki se bodo pojavile.

Na prireditvi se je vodstvo ZD zahvalilo tudi donatorjem, med drugim lokalnemu podjetju Ferbit, za donirana finančna sredstva za nakup računalniške opreme, ter bistriškemu slikarju gospodu Jožetu Šajnu, ki je Zdravstvenemu domu podaril svojih osem avtorskih del. To so umetniške slike na velikem platnu iz opusa Kras, ki bodo odslej krasile čakalnice v novih prostorih in pripomogle k boljšemu počutju tako obiskovalcev kot tudi zaposlenih.

Za glasbeno kuliso prireditve sta poskrbeli Ženski pevski zbor Prem in članici vokalne skupine Comodo. Z zaključno skupno pesmijo sta obiskovalcem, zaposlenim, upokojencem, donatorjem in poslovnim partnerjem  pričarali misel na bel božič ter tako naredili vzdušje še bolj praznično.

Celotna vrednost izgradnje prizidka in nove opreme je ocenjena na okoli tri milijone evrov. Večino sredstev zagotovila Občina, preostanek pa  Ministrstvo za zdravje  RS.

Zdravstveni dom Ilirska Bistrica se zahvaljuje vsem, ki so pripomogli k novi pridobitvi in s tem omogočili nove razvojne korake v kakovostni ponudbi zdravstvenih storitev za občane Ilirske Bistrice.