Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

Preverjanje usposobljenosti prvih posredovalcev v občini Ilirska Bistrica

27. 07. 2022

Prvi posredovalci občine Ilirska Bistrica že nekaj let uspešno pomagajo sokrajanom v najbolj oddaljenih delih občine do prihoda ekipe NMP. V soboto, 7.5.2022, smo v naselju Bač v bližini vojaškega poligona izvedli prvo preverjanje usposobljenosti ekip prvih posredovalcev občine Ilirska Bistrica. Preverjanje je bilo zasnovano tako, da so prvi posredovalci oblikovali ekipe trojk, ki so na pripravljenih delovnih točkah pokazale oskrbo kritično bolnega.

Sistem prvih posredovalcev v občini Ilirska Bistrica deluje od leta 2017, ko smo usposobili prvo skupino prvih posredovalcev za vasi Knežak, Bač, Koritnice in Mašun. V naslednjih letih so k sodelovanju pristopili še prostovoljci iz preostalih delov občini in sicer pretežno v vaseh, kjer so nameščeni avtomatski defibrilatorji (AEDji).  V zadnjem desetletju opažamo povsod po državi pa tudi širše, da število AEDjev narašča, kar pa ni dovolj za reševanje življenj. Potrebno je ljudi, ki živijo v bližini AEDja ustrezno izobraziti, da bodo lažje in bolj učinkovito reševali življenja. Poleg tega je bilo potrebno vzpostaviti sistem alarmiranja, ki bo aktiviral sokrajana, ko bo v njegovi bližini nekdo potreboval njegovo pomoč.

Ob srčnem zastoju (ko oseba preneha dihati) se možnost za preživetje vsako minuto zmanjša za 10 do 12 odstotkov, zato je nujno, da čimprej prepoznamo znake srčnega zastoja, čim hitreje pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja in uporabimo AED. Na ta način lahko nekomu ne povečamo samo možnost za preživetje, ampak tudi kvaliteto preživetja. Ker so nekatere vasi v občini Ilirska oddaljene več kot le nekaj minut nujne vožnje z reševalnim vozilom, je možnost za dobro kvaliteto življenja po srčnem zastoju majhna, če očividci ne ukrepajo do prihoda ekipe NMP.

Občina Ilirska Bistrica je zelo hitro prepoznala, kako lahko pomaga svojim občanom, zato je že v samem začetku idejno in finančno podprla projekt. Tekom let smo za delo prvega posredovalca usposobili preko sto laikov, ki so pripravljeni pomagati sovaščanom. Prvi posredovalec lahko postane vsa polnoleten občan, ki si želi pomagati in se usposobi na deseturnem tečaju za prvega posredovalca.

V letošnjem letu smo želeli izobraževanje narediti še bolj resničnostno in interaktivno, zato smo ob izdatni pomoči krajanov iz Knežaka in Bača organizirali prvo preverjanje usposobljenosti ekip prvih posredovalcev občine Ilirska Bistrica.

Po uradni otvoritvi preverjanja s krajšimi nagovori predstavnikov Občine Ilirska Bistrica, Gasilske zveze Ilirska Bistrica in Območnega združenja Rdečega križa Ilirska Bistrica je strokovna vodja preverjanja razložila pravila sodelovanja na preverjanju.

Srečanja se je udeležilo devet ekip: tri ekipe iz skupine PPO 1 (vasi Knežak, Bač, Koritnice, Mašun), dve ekipi skupine PPO2 (Podgora), ena ekipa PPO3 (Hrušica), ena ekipa je bila sestavljena iz članov različnih skupin ter dve ekipi šolarjev iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak. Člani ekip so se na preverjanje pripravili sami.

Preizkusili so se na štirih delovnih točkah, kjer so prikazali praktično usposobljenost. Teoretično znanje so inštruktorji preverjali s podvprašanji na sami delovni točki. Na prvem delovišču je bil poškodovani v anafilaktičnem šoku zaradi pikov čebel. Pri sebi je imel zdravilo Epipen, ki so ga morali prvi posredovalci najti in pravilno aplicirati. V nasprotnem primeru je prišlo do srčnega zastoja. Na drugem delovišču se je gozdar med sečnjo drevesa poškodoval z motorno žago. Prišlo je do hude arterijske krvavitve iz nadlakti, ki so jo morali hitro in učinkovito zaustaviti, sicer bi pacient umrl. Na tretjem delovišču je bil poškodovani v nezavesti zaradi vdihovanja ogljikovega monoksida. Hiter in pravilen iznos iz prostora in postavitev v položaj za nezavestnega so mu rešili življenje. Na zadnji delovni točki je strela udarila v drevo in pri tem ubila žensko, ki je nabirala gobe. Takojšnja uporaba AED in temeljnih postopkov oživljanja sta ji povrnila znake življenja. Vso potrebno opremo za delo so prvi posredovalci prejeli na posamezni delovni točki.

Na vsakem delovišču sta dva inštruktorja ocenjevala delo prvih posredovalcev skladno s pripravljenim točkovnikom. Ekipa je morala zbrati vsaj 75 odstotkov točk, da je opravila določeno delovno točko. Pri delu so ocenjevali več dejavnikov: odnos do poškodovanega in svojcev, pravilna uporaba pripomočkov, delo v skladu z veljavnimi smernicami, hitrost in komunikacijo.

Da so bile predstavljene situacije čimbolj realne, so poskrbeli imitatorji poškodb, med katerimi so bili prvi posredovalci, bolničarji iz Pivke in šolarji OŠ Tone Tomšič Knežak, ki so od inštruktorjev prejeli podrobna navodila. Njihove poškodbe je zelo realno ustvaril masker Rdečega križa Slovenije Stojan Bolič.

Po končanem preverjanju se je zbranim predstavila še ekipa bolničarjev občine Pivka, ki je morala posredovati na pikniku, kjer je ljubosumni mož zabodel ženo in njenega ljubimca. Sredi dogajanja pa je v težave zašel tudi eden od udeležencev piknika, ki mu je tujek v dihalih zaprl dihalno pot in onemogočil normalno dihanje. Uradni del srečanja smo zaključili s podelitvijo potrdil o uspešno opravljenem preverjanju vsem udeležencem. Sledilo je druženje v sproščenem vzdušju in ob okusni hrani iz lokalne gostilne.

Ves čas preverjanja so zaposlene v Zdravstveno vzgojnem centru ZD Ilirska Bistrica obiskovalcem omogočale merjenje krvnega tlaka, podajale so informacije o državnih presejalnih preventivnih programih SVIT, DORA in ZORA ter poučevale o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED.

Ocena prvih posredovalcev po srečanju je bila izjemno pozitivna z željo, da se izobraževanja na ta način organizirajo tudi v bodoče.