Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

SKUPINA ZA SAMOPOMOČ ILIRSKA BISTRICA OBELEŽILA DESETO OBLETNICO DELOVANJA

02. 11. 2023
  1. oktobra 2023 je Skupina za samopomoč, ki deluje po programu Pot k okrevanju v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije s prireditvijo v Mali dvorani Doma na Vidmu obeležila deseto obletnico obstoja skupine v Ilirski Bistrici.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ustanovljeno leta 1986, združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Program Pot k okrevanju – organizirana samopomoč bolnikom z rakom vključuje individualno in skupinsko podporo obolelim in njihovim svojcem. Skupine za samopomoč imajo že več kot tridesetletno tradicijo, trenutno pa je v Sloveniji aktivnih kar dvajset skupin za samopomoč, ena od njih je tudi ilirskobistriška.

Skupina za samopomoč, ki se srečuje vsak drugi četrtek v mesecu ob 18.00 v prostorih Šole za starše v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica, nudi podporo, pogovor in širjenje o bolezni in okrevanju. Skupina temelji na zaupanju in zaupnosti, je vir vere in moči ter učenja novih znanj, obenem pa tudi prostor prijateljstva in sprostitve.

Navdih in oporo članice iščejo tudi v likovni umetnosti, kjer je pod mentorstvom članice Damjane Benigar Kaluža nastalo že kar nekaj mojstrovin, od ličnih vazic do slikarskega platna. Najbolj pa so članice ponosne na njihov prepoznavni znak, sliko na platnu, ki je nastala pred štirimi leti v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ilirska Bistrica in Večgeneracijskim centrom Točka moči Ilirska Bistrica.

V petek, 20. oktobra je Skupina za samopomoč obeležila deseto obletnico delovanja s slavnostjo prireditvijo v Mali dvorani Doma na Vidmu. Predstavili so aktivnosti, ki so jih članice izvajale v teh desetih letih ter se zahvalile posameznikom in organizacijam, ki so jim bii v oporo. Ob pomembnem jubileju so članicam skupine čestitali župan Občine Ilirska Bistrica dr. Gregor Kovačič, direktor Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Boštjan Plešec, generalna sekretarka Društva onkoloških bolnikov Slovenije Mirjam Zalar Ribič in vodja organizacijske enote LU Ilirska Bistrica Romana Morano.

Večer so zaključili z edinstvenim umetniškim spletom – premiero likovne in glasbene pripovedi Bodi ženska, bodi zdrava. V njej je Damjana Benigar Kaluža predstavila svoja dela z žensko figuraliko in jih povezala z razmišljanjem o vlogi ženske, ženski lepoti skozi oči božanstva, narave, materinstva, odraščanja in ljubezni. Skozi zgodbo pa je spregovorila tudi o lastni izkušnji z rakom in jo zaključila s pozitivnim pogledom na življenje.

Goriška akademska glasbenica in violinistka Amanda Vidic pa je likovno pripoved čutno povezala z zvoki violine in z izbranimi skladbami, povezanimi z vsebino likovne pripovedi, še dodatno pobožala dušo.

Zahvale gostom je izročila koordinatorka skupine Zdenka Kaluža, program, ki ga je povezovala zdravnica, strokovna vodja skupine in strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Andreja Vinšek Grilj, pa se je zaključil z mislijo na boljši jutri: »Naj bo današnji dan prežet z upanjem za prihodnost in z veselimi spomini iz preteklosti.«

Prireditev so omogočili: Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, Občina Ilirska Bistrica, Večgeneracijski center pri območni enoti Ljudske univerze in JSKD

Fotografija: Stojan Spetič