Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

USPEŠEN NASTOP PRVIH POSREDOVALCEV OBČINE ILIRSKA BISTRICA NA 5. SREČANJU PRVIH POSREDVALCEV NA ZGORNJEM JEZERSKEM

06. 09. 2022

Prvi posredovalci občine Ilirska Bistrica so se državnega srečanja in tekmovanja prvih posredovalcev Slovenije letos udeležili prvič in to z dvema ekipama. Ekipa v sestavi URŠKA LJUBIČ, ANA TOMAŽIČ in PETER ŠTAVAR je zasedla odlično tretje mesto, ekipa v sestavi KRISTINA MAHNE, ADRIJANA MEŽNAR in KATARINA BAŠA pa zelo dobro osmo mesto med 21 ekipami. Tako zaradi odličnega znanja kot tudi zaradi prijetnega in toplega pristopa k poškodovanemu sta bili obe ekipi večkrat pohvaljeni tako s strani ocenjevalcev kot tudi markirantov.

Člani obeh ekip so na dogodku pomagali tudi resnično poškodovanemu otroku, ki je tik pred prikazno vajo padel očetu iz naročja in si poškodoval ustnico in zobke.

21 ekip iz vse Slovenije je v skupini trojk reševalo bolj ali manj zapletene primere. Na vsakem scenariju so inštruktorji ocenjevali delo ekipe. Največ točk je zasedla ekipa prvih posredovalcev iz občine Videm-Dobrepolje.

Srečanje pa ni bilo namenjeno samo tekmovanju ekip. Prvi posredovalci in njihovi inštruktorji na različnih koncih Slovenije naletimo na zelo podobne težave in prav takšna srečanja so odlično priložnost za iskanje skupnih rešitev. Poleg tega je sproščeno druženje v objemu tako čudovite narave, kot je nudi Planšarsko jezero v zavetju mogočnih hribov neverjetna sprostitev in odmik od vsakodnevnih skrbi.

Društvo prvih posredovalcev je poskrbelo tudi za pester program ves čas srečanja. Sodelovali so policisti vodniki s svojimi službenimi psi, ki so izurjeni za iskanje drog, gasilske in ekipe nujne medicinske pomoči, vojska, društvo reševalni pas in pa radijski voditelj, ki je skrbel za atraktivno spremljanje prireditve za vse obiskovalce.

Društvo prvih posredovalcev Slovenije šteje že preko 10.000 članov po vsej državi. Gre za laike, ki želijo pomagati in imajo znanje, da pomagajo bolniku do prihoda reševalnega vozila. Še posebej pomembno vlogo igrajo v odročnih krajih, ki so posebnost tudi naše občine.

Skupine prvih posredovalcev se vsako prvo soboto v septembru srečajo na skupnem druženju in preverjanju znanja in usposobljenosti. Tokrat je idejni vodja društva in glavni organizator srečanja Dejan Rogelj že petič zbral zavidljivo skupino inštruktorjev ocenjevalcev in tekmovalcev.

Inštruktorji ocenjevalci so zdravniki in diplomirani zdravstveniki, ki profesionalno delajo v ekipah nujne medicinske pomoči po vsej Sloveniji in hkrati tudi vodijo usposabljanja za prve posredovalce. Del te ekipe so bile tudi tri zaposlene iz Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, TJAŠA SMRDEL, TINA BUBNIČ IN ANDREJA VINŠEK GRILJ. Sodniki so pripravili deset različnih scenarijev, primernih za prve posredovalce, ki so temeljili na realnih situacijah, s katerimi se prvi posredovalce srečujejo na svojih intervencijah. Tako so reševali otroka, ki je padel iz hišice na drevesu in njegovega bratca, ki je doživel epileptični napad, zabavali so se na fantovščini, na kateri je žal prišlo do poškodbe nadlakti in srčnega zastoja, oskrbeli so moža, ki ga je poblaznela žena zabodla v prsni koš, mater, ki je vzela prevelik odmerek prepovedanih drog in njenega otroka, ki je prenehal dihati, anafilaktično reakcijo po piku ose, nesrečo na downhill spustu s kolesi in na motokros dirki.

Po tako prijetno preživetem dnevu smo se vsi udeleženci srečanja strinjali, da se naslednje leto prvo soboto v septembru znova srečamo.