Zapri iskalnik ×
Povečaj kontrast
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi vse nastavitve

BREZPLAČNO ZA VSE Z UREJENIM OBVEZNIM ZDRAVSTVENIM ZAVAROVANJEM, SE LAHKO CEPITE PO PREDHODNEM NAROČANJU PRI SVOJEM OSEBNEM ZDRAVNIKU ali V CEPILNI AMBULANTI.

Cepljenje proti gripi je posebej priporočljivo za: KRONIČNE BOLNIKE – bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, bolezni, ki slabijo imunski odziv; OSEBE STAREJŠE OD 65 LET; NOSEČNICE; MAJHNE OTROKE (od 6 mesecev do 2 let starosti); OSEBE Z IZJEMNO POVEČANO TELESNO TEŽO ( BMI NAD 40)

Cepljenje je priporočljivo tudi za: OSEBE, KI SKRBIJO ZA DRUŽINSKE ČLANE S KRONIČNIMI BOLEZNIMI; VSE DRUGE OSEBE, KI SO PRI SVOJEM DELU IZPOSTAVLJENE NEVARNOSTI OKUŽBE ALI PRI DELU LAHKO PRENESEJO OKUŽBO NA DRUGE OSEBE OZ. PRIHAJAJO POGOSTO V STIK Z DRUGIMI OSEBAMI (zdravstveni delavci, učitelji, vzgojitelji, prodajalci, delavci po raznih uradih)

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah ter sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.